Kierrätyksen uusi aikakausi Kalasatamassa eli kohta saa luukuttaa

Kalasatamassa on käyttöönotettavissa 13.1.2014 lähtien innovatiivinen jätteen putkikeräysjärjestelmä, joka tuo huipputeknologian jätehuoltoon. Pian jätteet kulkevat maanalaista putkistoa pitkin hurjaa vauhtia (70km/h) jätteiden koonta- asemalle, josta ne jatkavat matkaansa uudelleen kierrätettävänä raaka-aineena, poltettavana energiana tai kompostoituvana multana.

Kalasataman jätteen koonta-asema sijaitsee Kalasataman keskuksen alueella, maan alle keskukseen rakennettavien paikoitus- ja supermarkettilojen yhteydessä. Koonta-asema ja järjestelmä on tällä hetkellä valmis nyt valmistuvien kiinteistöjen osalta ja Kotikorttelissa (Capellan puistotie-Sörnäistenlaituri) aloitettiin joulukuussa jätteen putkikeräysjärjestelmän pilotti- hanke, jossa testataan järjestelmän käytettävyyttä.

Miten kaikki sitten tapahtuu? Uudet jätteensyöttöpisteet sijaitsevat joko pihalla tai rappukäytävässä. Asukkaat lajittelevat jätteensä asianmukaisella tavalla – sekajäte, biojäte, paperi ja kartonki – ja vievät ne omiin syöttöpisteisiinsä. Syöttöpisteet tyhjentyvät automaattisesti vieden jätteet koonta- aseman oikeisiin jätekontteihin. Kuorma-autot noutavat täydet jätekontit ja kuljettavat jätteet jatkokäsittelyyn.

Kalasatamassa on lisäksi korttelikohtaiset kierrätyshuoneet, joihin kerätään lasia, metallia, pahvia ja suurta sekajätettä.

Putkikeräysjärjestelmän tilaajana toimii Kalasataman jätteen putkikeräys Oy, joka on Helsingin kaupungin voittoa tavoittelematon tytäryhtiö. Vastaavanlainen järjestelmä toteutetaan myös Jätkäsaareen, jonka tilaajana toimii Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy. Yhtiöiden suorat investoinnit hankkeisiin ovat n. 95 miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä. Yhtiöiden yhteisenä toimitusjohtajana toimii Jarmo Mattila. Järjestelmätoimittaja on Caverion Suomi Oy ja projektinjohtokonsulttina toimii Procofin Oy.  Laitteistotoimittajalla (Envac) on lähes 50 vuoden kokemus jätteen putkikuljetuksesta ympäri maailmaa. Jätteen putkikeräys-järjestelmän asennustyöt alkoivat toukokuussa 2011. Putkikeräysjärjestelmän valmistuttua kokonaisuudessaan Kalasatamassa tulee olemaan noin 180 jätteensyöttöpistettä, putkistoa noin 13 kilometriä ja jätettä kulkee putkissa arviolta noin 21 tonnia vuorokaudessa.

Alueen asukkaille toimitetaan ennen putkikeräysjärjestelmän käyttöönottoa Kierrätysopas, jossa kerrotaan järjestelmän toiminnasta ja käytöstä. Lisäksi järjestetään asukastiedotustilaisuus 9.1.2014. Isännöitsijöille ja rakennuttajille pidettiin putkikeräysjärjestelmästä oma tiedotustilaisuus 27.11.2013.